a
Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.
12, Some Streeet, 12550 New York, USA
(+44) 871.075.0336
silverscreen@edge-themes.com
Links
Follow Us
 

ARGWAAN

Een documentaire over Luc Tuymans

ARGWAAN

De Vlaamse kunstenaar Luc Tuymans (1958) is internationaal één van de belangrijkste Belgische schilders. Tuymans wordt gevierd als de man die de schilderkunst terug op de agenda heeft geplaatst. In de oorlogszone die volgens hem de internationale kunstwereld is, beweegt hij zich met een hardnekkige argwaan en levert werken af waarin niets is wat het lijkt maar waarin de tragedie onder de schijnbare leegte op de loer ligt.

We zien hem terwijl hij werkt aan een grote muurschildering, in zijn atelier, aan de tekentafel en als curator. Er is bij hem een continue zoektocht naar pakkende beelden, waar die ook vandaan mogen komen. Zijn verleden spreekt door zijn schilderijen maar ook door filmclips die hij maakte.

Tuymans neemt geen blad voor de mond, heeft een zeer uitgesproken mening en houdt zelf graag alle touwtjes in handen. In de film wordt dit duidelijk wanneer hij zijn grote overzichtstentoonstelling in het Palazzo Grassi in Venetië samenstelt.

‘Argwaan’ geeft een scherp beeld van de obsessies en fascinaties van Tuymans. Zelden zie je een kunstenaar zo diep, en soms misschien wel ongemakkelijk, op zijn werk ingaan. Schilderen is een eenzame praktijk. Niets is wat het lijkt en de tragedie borrelt onder de oppervlakte van de dingen.

 

Info
Producent:

Interakt - René Mendel, Mira Mendel Picoux Productions - Oscar Spierenburg, Willemijn de Krey

Genre:

Documentaire

Regie:

Jacques Servaes (gebaseerd op 'In het licht van de Argwaan van John Albert Jansen)

Category:

Documentary, production